Työpöydän ja Internetin yhdistyminen

Maailmalla useampi toimija on omalla tavallaan yhdistämässä tietokoneen työpöytää ja Internettiä. Jokaiselle heistä työpöytä ja Internet tarkoittavat vähän eri asioita. Näin myös käytetyt teknologiat ja alustavaatimukset vaihtelevat paljon.

GNOME Online Desktop

GNOME:n Online Desktop-projektin tarkoituksena on siirtää käyttäjän tiedot, tiedostot, asetukset ja muut materiaalit Internettiin. Käyttäjä voi milloin vain ja missä vain käyttää omia tietojansa ja työskentely-ympäristöään. Koko työpöytäparadigma on otettu suurennuslasin alle.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että työpöytä oppii puhumaan www-sovellusten ja Internet-palveluiden kanssa. Projektin tarkoituksena on tukeutua avoimien standardien päälle, mutta se tulee myös tukemaan joitakin palvelukohtaisia rajapintoja, kuten Googlen ja Facebookin rajapintoja.

GNOME on toinen tunnetuimista Linuxin ja Unixin töypöydistä. Näin ollen ratkaisu tulee ainakin aluksi olemaan saatavilla vain Linuxille ja Unixille.

Adobe Labs AIR

Adoben AIR:n tarkoituksena on mahdollistaa nykyisten www-teknologioiden (HTML, AJAX, CSS, ...), Adoben Flashin ja Flexin käyttämisen työpöytäsovellusten kehittämisessä. Ideana tämä on mielenkiintoinen.

Adoben ratkaisu pohjautuu Adoben kaupallisiiin sovelluskehittimiin. Kehittimet ja ajonaikainen ympäristö (runtime) toimivat toistaiseksi vain Windows-työasemissa. Ajonaikaisesta ympäristöstä on kuulemma tulossa myös Linux- ja MacOS X -versiot. Ajonaikaiseen ympäristöön liittyy lisenssointimaksuja ja muita rajoituksia.

Mozilla Labs Prism

Firefoxista tuttu Mozilla yrittää puolestaan tuoda www-sovellukset työpöydälle pohjautuen www-selainteknologiaan. Prism rakentuukin Firefoxin Gecko-koneiston päälle ja pitkälti olemassa olevien tai tulevien www-standardien päälle. WHATWG ja W3C ovat tekemässä HTML5-standardia, joka sisältää monia parannuksia mm. www-sovellusten kehittäjille.

Prism häivyttää käyttäjältä sen, että hän käyttää www-sovellusta. Sovellus käynnistetään tavalliseen tapaan työpöydältä klikkaamalla. Lisäksi avautuvassa sovelluksessa ei näy www-selaimen piirteitä, kuten osoitepalkkia tai takaisin-nappulaa. Sovellus voi myös cachetä itsensä työpöydälle, joten sen käyttämiseen ei välttämättä tarvita aina toimivaa Internet-yhteyttä. Kun yhteys palaa käyttöön, niin sovellus voi päivittää viimeisimmät tiedot kumpaankin suuntaan.

Google Gears

Google on tekemässä omaa Gears-laajennusta www-selaimiin (Firefox ja IE), joka mahdollistaa www-sovelluksen cacheämisen työaseman paikalliselle levylle. Lisäksi sovellus voi tallentaa tietojansa työaseman levylle. Muita Gearsin ominaisuuksia on interaktiiviseen käyttöön soveltuvien ohjelmointirajapintojen kehittäminen.

Gears menee monelta osin päällekäin WHATWG:n ja W3C:n HTML5-työn kanssa.Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä valitsevatko kehittäjät HTML5:n vai Google Gearsin pohjaksi www-sovelluksilleen. Todennäköisesti Gears jää pitemmällä aikavälillä HTML5:n jalkoihin, mutta ennen HTML5:n julkaisua Gears voi saavuttaa suhteellisen isonkin jalansijan.

Windows Live

Toistaiseksi Microsoft on tuntunut olevan kiinnostunut lähinnä Microsoftin omien palveluiden integroinnista Windows-työpöydälle.