Lisää ikää vanhalle koneelle

Microsoftin tuki Windows 98SE:lle ja ME:lle on loppumassa tämä kesänä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei käyttöjärjestelmälle tule enää uusia tietoturvakorjauksia. Samaan hengenvetoon monet ohjelmistojen valmistajat ovat ilmoittaneet pudottavansa tuen kyseisille Microsoftin käyttöjärjestelmille, jolleivat he jo olleet aikaisemmin ilmoittaneet tuen loppumista.

Ohjelmistojen kehittäjille tämä mahdollistaa kehityksen ja tuen yksinkertaistamisen, ja on siinä mielessä ihan ymmärrettävää. Kolikon toinen puoli on kuitenkin se, että käyttäjät jäävät oman onnensa nojaan tietokoneidensa kanssa. Uudet paremmat ja tietoturvallisemmat versiot ohjelmista eivät enää toimi koneessa. Uudet ohjelmat eivät myöskään toimi. Pikku hiljaa käyttäjä huomaa, ettei hän enää pysty avaamaan saamiansa liitteitä ja tiedostoja. Virukset ja muut tuholaiset valtaavat koneen helpommin, kun koneen tietoturva ei enää ole kunnossa.

Käyttäjä voi tietysti käydä kaupasta ostamassa Windows XP:n koneeseensa, mutta se ei ole halpa ratkaisu. Lisäksi vanha tietokone ei välttämättä jaksa pyörittää XP:tä kunnolla. XP ei välttämättä myös tue vanhaa konetta tai kaikkia siihen kytkettyjä lisälaitteita.

Toinen ratkaisu ongelmaan voisi olla kokeilla Linuxia. Samalla vaivalla kun asentaisi XP:n voi kokeilla tai asentaa Linuxin tietokoneeseen, ja huomattavasti halvemmalla. Mikäli vanha tietokone ei jaksakaan pyörittää uusia käyttöjärjestelmiä, niin eipä tullut turhaan kankittua XP:tä.

Linuxia löytyy useampana eri distribuutiona ("versiona"). Yksi vaihtoehto on Ubuntu Linux, jota voi testata koneessa myös asentamatta. Toinen esimerkki voisi olla Red Hatin tukema Fedora Core Linux.