Avoin lähdekoodi valtaa mobiililaitteita

Google, T-Mobile, Qualcomm, Sprint, NTT DoCoMo, Intel, Texas Instruments, Samsung ja Motorola sekä 25 muuta nimekästä teknologia-alan yritystä julkaisivat marraskuun 2007 alkupuolella muodostaneensa Open Handset Alliancen. Liittouman tarkoituksena on kehittää teknologioita, jotka laskevat huomattavasti mobiililaitteiden ja -palveluiden kehitys- ja jakelukustannuksia.

Open Handset Alliancen ensimmäinen askel tähän suuntaan on Androidinksi nimetyn mobiililaitteisiin tarkoitetun ohjelmistoalustan kehitys. Android on täysin integroitu ohjelmistopino, joka sisältää käyttöjärjestelmän, väliohjelmistot, käyttäjäystävällisen käyttöliittymän sekä sovellukset. Android julkaistaan avoimen lähdekoodin lisenssin, todennäköisimmin Apache License, v2.0, alla. Ensimmäisiä Androidia käyttäviä puhelimia odotetaan markkinoille vuoden 2008 toisella neljänneksellä.

Android ei suinkaan ole ensimmäinen avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmä mobiililaitteille. Linux-pohjainen OpenMoko-alusta on ollut saatavilla jo jonkin aikaa, ja ensimmäinen alustaa käyttävä puhelin, Neo1973, on jo markkinoilla. Tulevaisuus näyttää, mikä avoimen lähdekoodin mobiilialustoista pärjää markkinoilla parhaiten ja pystyvätkö hankkeet horjuttamaan Symbian 70%:n markkinaosuutta älypuhelimissa.

Lähteet ja lisätietoa:
http://www.news.com/8301-13579_3-9810358-37.html
http://newsvote.bbc.co.uk/2/hi/technology/7080758.stm
http://code.google.com/android/